Samen werken aan een duurzaam Fontys

Studenten aan de slag met vergroening bedrijventerreinen

Fontys-studenten van de minor Smart Cities gaan vandaag aan de slag met de vergroening van bedrijventerreinen. Tijdens de summerschool, georganiseerd door het Kennislab voor Urbanisme, gaan ze drie dagen aan de slag met de vraag ‘Welke kansen en uitdagingen biedt het vergroenen en klimaat adaptief maken van bedrijventerreinen en hoe zorg je ervoor dat groen het nieuwe economische normaal wordt en zo de vitaliteit van de werknemers op bedrijventerreinen wordt versterkt?’

Belang van bedrijventerreinen
Bedrijventerreinen zijn belangrijk voor het vestigingsklimaat en de economie van steden. Een groot deel van het stedelijke bedrijfsleven vindt hier plaats. Maar ze nemen ook 10 tot 20 procent ruimte van een stad in. Uit onderzoek blijkt dat bedrijventerreinen voor slechts 1 procent van hun oppervlakte bestaan uit groen-blauwe structuren, denk aan bomen, vaste planten, gras, sloten of poelen. En 90 procent van de daken van bedrijfspanden zijn onbenut, terwijl hier kansen liggen voor groene daken of zonnepanelen.

Er valt dus nog veel te winnen op gebied van verduurzaming en klimaatadaptatie. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen het belang van transitie gaat zien? Hoe maak je de maatschappelijke meerwaarde van duurzame bedrijventerreinen inzichtelijk en zorg je ervoor dat de transitie wordt versneld en iedereen hierin meegaat? Tijdens de summerschool gaan studenten aan de slag met dit vraagstuk.

Fontys-expertise ingezet
Het belang van dit vraagstuk wordt onderstreept door de inzet van diverse Fontys-collega’s. Zo is lector Cees-Jan Pen een van de experts die een presentatie komt geven en is docent-onderzoeker Dankeld Vanmeenen lid van de jury. Pen: “Ons streven is het onderzoek dicht bij het onderwijs kunt brengen. Mooi om te zien dat er ook via deze weg meer aandacht voor duurzame bedrijventerreinen komt.”

Meer weten?
Op de website van het Kenniscentrum voor Urbanisme vind je meer details over de summerschool. Meer weten over de minor Smart Cities vind je op onze website.

Redactie Fontys for sustainability

Voeg commentaar toe