Samen werken aan een duurzaam Fontys

De dag van de duurzaamheid 2023: 10 duurzame initiatieven van Fontys

Het is vandaag, 10 oktober 2023, de dag van de duurzaamheid. Een mooi moment om eens op zoek te gaan naar tien onderwerpen rondom duurzaamheid waar collega’s of studenten binnen Fontys mee bezig zijn, maar die eigenlijk maar bij weinig mensen bekend zijn. En waarvan we vinden dat ze meer aandacht verdienen dan dat ze nu krijgen. We nemen je graag mee door het lijstje. En heb je zelf nog projecten of onderwerpen rondom duurzaamheid waar je mee bezig bent? Laat het ons vooral weten!


1. Die bureaustoel waar je op zit terwijl je dit bericht leest? Grote kans dat die tweedehands is, of over een paar jaar wordt. Fontys heeft namelijk de ambitie om in 2023 al het meubilair 100% circulair te maken. Oftewel, een oude stoel kan opgeknapt worden en weer als nieuw dienen. Of een meubelstuk dat in zijn originele functie niet meer te redden valt, uit elkaar halen en onderdelen opnieuw gebruiken.

2. We reizen veel, als Fontys community van ongeveer 50.000 mensen. Zowel woon-/studie-werkverkeer, als zakelijke afspraken, stages en conferenties. En dat niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Veel daarvan wordt onnodig in Europa met het vliegtuig afgelegd, terwijl een duurzamer alternatief zoals de trein steeds vaker een goede optie is. Daarom wordt het internationale reisbeleid van Fontys aangepast om te sturen op duurzamere alternatieven.

3. Op campus Stappegoor wordt in oktober gestart rondom een pilot met afvalprikstokken. Steeds meer mensen (in verenigingen, bedrijven of groepjes jonge gezinnen) gaan samen op pad om zwerfafval op te ruimen. Daarom staan er bij iedere hoofduitgang prikstokken klaar, voor de medewerker of student die even een blokje om gaat, een overleg wandelend doet of gewoon een bijdrage aan een beter milieu wil leveren.

4. Die prikstokken zijn er overigens niet zomaar. Afgelopen mei deed de opleiding Leraar Aardrijkskunde mee met haar eerste editie van een World Earth Day event, waarbij er op en rond de campus met prikstokken zwerfvuil opgeruimd werd. Als reactie op dit initiatief heeft Fontys heel wat prikstokken gratis gekregen om meer mensen in de gelegenheid te stellen de campusomgeving schoon te houden.

5. Het Purple Festival is ieder jaar weer een groot spektakel voor (met name) eerstejaars studenten van Fontys. Een perfect moment om hen wat Fontys-etiquette bij te leren wat betreft afval. Al op de campings begint dat met een afvalstraat waar meerdere bakken staan voor de verschillende reststromen. Daarnaast worden studenten op het festival zelf door middel van acteurs gewezen op wat we doen en van hen verwachten om Fontys Opgeruimd Netjes en Schoon te houden. Ook wordt nadruk op de Fontysfietscultuur gelegd en reist de purplecrew de hele week in een e-auto.

6. Binnen Fontys wordt hard gewerkt aan de oprichting van een Green Office. Dat is dé plek voor studenten om me te werken aan projecten op het gebied van duurzaamheid. Een Green Office (GO) is overigens niet iets nieuws dat Fontys bedacht heeft. Verschillende hogescholen en universiteiten hebben al een GO opgericht. Het GO is een platform (online en fysiek) dat studenten van alle studies bij elkaar brengt die het belangrijk vinden om duurzaam impact te maken (uitgangspunt zijn de Sustainable Development Goals). Ecologisch en sociale impact tijdens je studie in de Fontys community. In thema’s die studenten belangrijk vinden. En medewerkers, docenten, onderzoekers kunnen daarbij aansluiten om te versnellen. Dit collegejaar staat in het teken van de oprichting, vanaf september 2024 draaien we live. Klik hier als je op de hoogte wilt blijven!

7. Begin 2024 organiseert FEC via het Inspiration Centre een event, dat in het teken zal staan van de SDG Game. SDGs zijn de duurzame ontwikkeldoelen die opgesteld zijn door de Verenigde Naties.

8. Vorig studiejaar heeft een student Mechotronics een afstudeeronderzoek gedaan naar termietenheuvels. In samenwerking met de Living Labs voor Circulaire Transitie ontwikkelde hij een verwarmingssysteem zoals de termieten dat in hun nesten doen.

9. Ook is er een student Toegepaste Psychologie geweest die het afgelopen jaar als afstudeerproject in samenwerking met de Living Labs een ideeënmuur heeft ontwikkeld voor bierbrouwerij Rabauw. Zo konden medewerkers van de brouwerij op een laagdrempelige manier mee denken over het verduurzamen van het brouwproces. Daarmee zijn zij onderdeel van de oplossing worden.

10. Over die Living Labs gesproken, studenten werken daar in interdisciplinaire teams samen aan urgente vraagstukken rondom circulariteit en duurzaamheid. Je kan dus als student je minor, stage of afstudeerproject doen via de Livings Labs voor Circulaire Transitie.

Voeg commentaar toe