Samen werken aan een duurzaam Fontys

Duurzame keuzes: tips voor Buy Nothing New Month

Elke dag worden we overspoeld met verleidelijke reclames en aanbiedingen die ons aansporen om steeds weer nieuwe spullen te kopen. Maar wat als we voor een maand de uitdaging aangaan om niets nieuws te kopen? “Buy Nothing New Month,” is een beweging die ons aanmoedigt om bewuster te consumeren (of consuminderen ; ) en duurzamere keuzes te maken. Fontys daagt jou uit om de maand oktober niets nieuws te kopen. Hier zijn enkele handige tips om je te helpen slagen in deze uitdaging.


1. Maak een lijstje

Voordat je aan deze uitdaging begint, maak je een lijstje van de dingen die je écht nodig hebt (deze maand). Zo voorkom je impulsieve aankopen en focus je op wat echt belangrijk is voor jou en je levensstijl. Dit zal je helpen om bewuste keuzes te maken wanneer je verleidingen tegenkomt.

2. Verken tweedehands winkels

Tweedehands winkels zijn schattenjachten vol verborgen pareltjes. Of je nu op zoek bent naar kleding, meubels, boeken of keukengerei, tweedehands winkels bieden vaak kwaliteitsproducten tegen een fractie van de prijs van nieuwe spullen. Je zult versteld staan van de unieke vondsten die je in deze winkels kunt doen. Bovendien draag je bij aan een duurzamere samenleving door hergebruik te stimuleren. Er zijn genoeg tweedehands winkels te vinden in of nabij Fontyssteden. Download hier het lijstje.

3. Repareer en hergebruik

In plaats van iets nieuws te kopen wanneer iets kapot gaat, probeer het te repareren. Er zijn tal van online tutorials en gemeenschappen die je kunnen helpen met reparaties, van het repareren van een lekke fietsband tot het naaien van gaten in je kleding. Dit bevordert niet alleen duurzaamheid, maar versterkt ook je vaardigheden en bespaart geld op de lange termijn.

4. Deel en ruil

Heb je iets nodig dat je maar af en toe gebruikt? Overweeg dan om het te delen met vrienden, familie of buren. Of zoek naar lokale ruilinitiatieven. Door te delen en te ruilen verminder je de vraag naar nieuwe producten en verklein je je ecologische voetafdruk.

5. Minimaliseer afval

Tijdens Buy Nothing New Month is het belangrijk om bewust te zijn van verpakkingsmaterialen. Kies voor producten met minimale verpakking of koop in bulk om onnodig afval te verminderen. Herbruikbare boodschappentassen en waterflessen zijn ook geweldige keuzes om wegwerpplastic te vermijden. Neem bijvoorbeeld een eigen tasje mee voor groente en fruit in de supermarkt, in plaats van nieuwe plastic zakjes pakken in de winkel.

6. Verken lokale markten en ambachtslieden

Naast tweedehands winkels kun je ook lokale markten en ambachtslieden ondersteunen. Deze plekken bieden vaak unieke, handgemaakte items en verse, lokale producten. Door lokaal te kopen, ondersteun je de economie van jouw gemeenschap en verminder je de milieu-impact van langeafstandsvervoer.

In de Buy Nothing New Month draait het allemaal om bewuste keuzes maken en een positieve impact hebben op onze planeet. Door tweedehands winkels te verkennen, te repareren, te delen en lokale ambachtslieden te ondersteunen, kun je een waardevolle bijdrage leveren aan deze beweging. Dus waar wacht je nog op? Doe mee aan de uitdaging en ontdek de voldoening van duurzaam consumeren.

Voeg commentaar toe