Samen werken aan een duurzaam Fontys

Studente Cara Jestes vraagt aandacht voor mensenrechten

Dat Cara Jestes (24 jaar) de vraag kreeg ‘iets’ met de Dag van de Mensenrechten te doen, is niet zo verwonderlijk. De student International Communication Management is actief vrijwilliger (zowel binnen als buiten school) en wordt héél enthousiast van de vraag om iets te organiseren. En dus wees ze haar medestudenten begin december op het belang van mensenrechten. Daarnaast organiseerde ze een actie voor stichting Red je Kerstpakket.

Hoe kwam je op het idee om aandacht te vragen voor de UN Human Rights Day?

‘De afgelopen tijd heb ik me voor mijn opleiding beziggehouden met zogenaamde wicked problems. Dat zijn problemen die – zoals de naam al zegt – lastig op te lossen zijn. Zoals bijvoorbeeld vraagstukken rondom abortus en gendergelijkheid. Daardoor werd er eigenlijk al een zaadje bij mij geplant. Toen mijn docent Maaike Verkuijlen me vroeg of ik iets wilde doen voor deze dag, hoefde ik dan ook niet lang na te denken.’

En je kreeg er ook nog studiepunten voor?

‘Klopt! Ik had het ook gedaan als dat niet zo was, hoor. Maar ik vind het wel mooi dat Fontys dit soort inzet ook beloont met studiepunten. Je leert hier ook heel veel van. Over zelf een actie opzetten, samenwerken én natuurlijk de mensenrechten zelf.’

Hoe heb je het aangepakt?

Samen met mijn medestudenten Demi van Lierop en Marianna Tomasi heb ik een display ingericht op intranet. Daar laten we zien wat er allemaal speelt op het gebied van mensenrechten. Daarnaast dagen we studenten uit om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Elke dag kwam er een ander thema voorbij. Denk aan de vluchtelingencrisis of genderongelijkheid. Daar gaven we dan feiten en cijfers bij. Ook hebben we hier op social media aandacht voor gevraagd.’

Ook via Instagram werd aandacht gevraagd voor mensenrechten (@fontys_icm)


Kreeg je veel reacties?

‘Heel veel! Ik kreeg vooral de vraag: ‘Is dat écht waar, klopt dit wel?’. En dat begrijp ik heel goed, ik schrok ook van bepaalde informatie. Wist je bijvoorbeeld dat er elke dag 137 vrouwen worden gedood door een familielid? Het is best heftig om te lezen, maar juist daarom delen we het. We moeten deze thema’s bespreekbaar maken, om te zorgen dat er iets kan veranderen. Voordat er iets online stond, waren mijn medestudenten hier al over aan het praten. Toen dacht ik: het is eigenlijk al geslaagd. De eerste stap is dat mensen wéten dat er een probleem is.’

We moeten deze thema’s bespreekbaar maken om te zorgen dat er iets kan veranderen.

Cara Jestes, student International Communication Management

Waren er mensen die zich herkenden in jullie verhaal?

‘Zeker. Qua mensenrechten is er ook dicht bij huis nog een wereld te winnen. Zo hoorde ik van een meisje dat in haar gezicht geslagen werd, omdat ze hand in hand liep met een vrouw. Gendergelijkheid is echt niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Dat heb ik zelf ook ervaren. Er is wel eens tegen mij gezegd tijdens het werk: ‘Jij hoeft hier alleen te zitten en mooi te wezen.’ We hebben állemaal een verhaal, maar we praten er te weinig over.’

Daarnaast heb je ook een inzamelingsactie georganiseerd voor Red je Kerstpakket?

‘Klopt! We wilden iets doen voor de lokale gemeenschap en armoede is een probleem dat we snel op kunnen pakken. Red je Kerstpakket helpt mensen die onder de armoedegrens leven. De stichting geeft ze iets extra’s tijdens deze dagen. We hebben ruim 300 euro opgehaald, supermooi.’

Hoe zet jij je persoonlijk in voor mensenrechten?

‘Ik ben een echt mensenmens. Ik doe veel vrijwilligerswerk, zing bijvoorbeeld voor ouderen in verzorgingshuizen en zet me in voor de kerk. Daarnaast organiseer ik veel activiteiten voor internationale studenten bij Fontys. Of het veel is? Het is ‘happy stress’, zeg ik altijd. Soms is het een beetje veel, maar nooit té. Ik doe het heel graag.’  

Volgend jaar een vervolg van deze actie voor de UN Human Rights Day?

‘Wat mij betreft wel! Het is heel belangrijk om de dialoog hierover aan te blijven gaan! Het liefst had ik dit jaar al een event georganiseerd, maar door corona kon dat helaas niet. Misschien volgend jaar? Het lijkt me geweldig als we elkaars verhalen kunnen beluisteren en daarvan kunnen leren.’

Heb je zelf een idee voor een duurzaamheidsproject binnen Fontys? Neem dan contact op via sustainability@fontys.nl of vraag je eigen docent naar de mogelijkheden. Hiermee lever je niet alleen een belangrijke maatschappelijke bijdrage, maar krijg je ook een unieke kans om je competenties verder te ontwikkelen en aan je portfolio te werken. In bepaalde gevallen krijg je studiepunten voor dit soort extra-curriculaire activiteiten.

Voeg commentaar toe