Samen werken aan een duurzaam Fontys

Bewust omgaan met afval; deze Fontys-collega ging de uitdaging aan

Van 22 tot 28 mei was het de week zonder afval. Milieucentraal daagde ons uit om die week zo min mogelijk afval te produceren. Fontys-collega Josine Fontrodona ging de uitdaging aan en deelt haar bevindingen met ons. Ook bewuster omgaan met afval? Milieucentraal helpt je op weg met een aantal praktische tips. Je vindt ze onderaan dit artikel.


Dagboek van Josine

Tijdens de ‘week zonder afval’ hield Josine een dagboek voor ons bij. Ze deelt wat haar is opgevallen en wat haar overpeinzingen zijn:

Maandag: “De week start goed. Mijn boodschappen worden bezorgd door Pieter Pot, de online bezorgservice zonder plastic verpakkingen. Je bestelling wordt geleverd in herbruikbare weckpotten met statiegeld. Dat is duurzaam boodschappen doen. Alleen jammer dat ze geen yoghurt in hun assortiment hebben….dat is toch weer een pak yoghurt als afval.”

Dinsdag: “Ik maak mijn lunch voor school klaar, die neem ik altijd mee in een herbruikbaar, stoffen etui. Vandaag neem ik kaascrackers mee, ik hevel ze over uit de plasticverpakking en vraag me af….waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?”

Woensdag: “Ik gebruik al een tijdje ecologisch wasmiddel zonder microplastics. Nu is de zakverpakking leeg en heb ik een xl-fles bij een andere winkel gekocht. Ik vraag me af, zou de zakverpakking nu minder slecht zijn voor het milieu dan de xl-flessen?”

Donderdag: “Vandaag komt mijn doos met onverpakt gerecycled wc-papier van the Good Roll weer binnen! zo kunnen we er weer poosje tegenaan en dragen we meteen bij aan goede sanitaire voorzieningen in Ghana.”

Vrijdag: “Op vrijdag ga ik vaak naar de markt. Vandaag neem ik een lege pot mee voor mijn mueslinootjes.”

Zaterdag: “Als ik met mijn hond ga wandelen neem ik weleens mijn prikstok en een emmer mee. Ik heb weer een flinke opbrengst vandaag. Vroeger ging ik zwerfafvalprikken met mijn kinderen. Nu mijn kinderen tieners zijn is het ‘voor schut’ en ga ik er alleen op uit.”

Zondag: “Zondag = poetsdag. Mijn vriendin tipte me dat de beste poetsdoeken stukken oude handdoeken zijn. Ik probeer het uit en…ze heeft helemaal gelijk!”

Tips voor het terugbrengen van je afvalproductie

Tijdens de week zonder afval verstuurde Milieucentraal dagelijks tips voor het terugbrengen van je persoonlijke afvalproductie. We delen ze graag met je:

1. Maak de switch en kies vaker voor tweedehands. 12% van de CO2 die je met je huishouden uitstoot komt van de aanschaf van nieuwe spullen. Door bewust om te gaan met aankopen (wat koop je en kun je hierin een duurzamere keuze maken?) en door tweedehandsspullen te kopen maak je impact.

2. Delen en lenen. In plaats van een nieuw product of kledingstuk aan te kopen, kun je er ook voor kiezen om iets te lenen van familie, vrienden en buren. Misschien heeft je buurman wel een tent of slaapzak die je kunt lenen, en hangt de outfit voor je themafeest wel in de kast bij een vriend of vriendin.

3. Ga voor herbruikbaar. Neem jij al standaard een herbruikbare beker mee voor onderweg of op je werk? Herbruikbare bekers van siliconen en hard plastic hebben een lagere milieubelasting dan herbruikbare bekers van RVS. Gebruik liever geen bamboebeker: bij een aantal merken lekt deze schadelijke stoffen bij het gebruik voor warme dranken.

4. Laat kapotte producten repareren. Zo lang mogelijk met je spullen doen, zorgt ervoor dat de milieu-impact van je spullen zo laag mogelijk is. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij een lokaal repaircafe.

5. Ga voedselverspilling tegen. SDG 12.3 gaat over voedselverspilling. Het doel is dat voedselverspilling in 2030 gehalveerd is ten opzichte van 2015, ook in Nederland. We zitten nu op de helft van de tijd én de helft van de verspilling. De gemiddelde verspilling van vast voedsel in Nederland is ruim 33 kg per persoon per jaar. Op de website van Milieucentraal vind je tips voor het tegengaan van voedselverspilling.  

Heb je ook een tip voor bewuster omgaan met afval Deel je tip met ons in de opmerkingen onder dit bericht.

Voeg commentaar toe