Samen werken aan een duurzaam Fontys

Duurzaam Huisvestingsprogramma: Gebouw R10 uitgelicht

Dit artikel is oorspronkelijk gedeeld als praktijkverhaal op RVO.nl. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland interviewde senior projectleider nieuwbouw Michel van der Zanden over Fontys’ duurzame Huisvestingsprogramma.

In 2020 heeft Hogeschool Fontys een nieuw gebouw (R10) op haar campus op de Rachelsmolen in Eindhoven in gebruik genomen. R10 is onderdeel van het duurzame Huisvestingsprogramma. “Waar wij ons vastgoed moeten vernieuwen, introduceren wij meteen de duurzaamheidsambitie.”

Michel van der Zanden, senior projectleider nieuwbouw bij Fontys, is betrokken bij de realisatie van meerdere projecten binnen het Huisvestingsprogramma. “Het Huisvestingsprogramma heeft als doelstelling om het bestaande vastgoed te verjongen en om beter in te spelen op de moderne wensen en eisen van het onderwijs.”

Huisvestingsprogramma

Met het Huisvestingsprogramma wordt een groot deel van het oude vastgoed vervangen, waarbij duurzame maatregelen worden genomen. Voorwaarde is wel dat de gebouwen verouderd zijn en toe aan vervanging. “In het bestaande vastgoed kunnen deze maatregelen niet zo vergaand doorgevoerd worden, dat is economisch niet haalbaar.”

Met de duurzame maatregelen wil Fontys de onderwijsomgeving toekomstbestendig maken en laten aansluiten bij het onderwijsprogramma. “De studenten hebben oog voor maatschappelijke ontwikkelingen en leren onder meer over energietransitie-vraagstukken. Wij willen ze stimuleren hierover na te denken. Als grote kennisinstelling heb je een voorbeeldfunctie, die verantwoordelijkheid nemen we erg serieus.”

Kleiner en duurzamer

Na de nieuwbouw van gebouw P8 in Tilburg was R10 het tweede gebouw in het Huisvestingsprogramma. Na de sloop van het oude gebouw zijn er met R10 minder vierkante meters teruggebouwd. Het gebouw is ook een stuk duurzamer dan zijn voorganger. “R10 voldoet aan alle eisen die horen bij het energielabel A++++. Zo is het gebouw volledig aardgasloos en goed geïsoleerd met driedubbelglas. Met een warmte-koudeopslag en zonnepanelen op het dak voorzien we in de energie-, verwarming- en koelingsbehoefte.” Voor de zonnepanelen maakte Fontys gebruik van de Stimulering Duurzame Energieproductie subsidie via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). “Verder zijn LED-verlichting en een sedumdak (groen dak) aangebracht.”

Nadenken over de toekomst

Het Huisvestingsprogramma loopt af in 2023. “We hebben al verder gekeken naar 2030 en geconstateerd dat meerdere gebouwen vervangen kunnen worden. Wel willen we iets meer ruimte nemen om te bedenken hoe de huisvesting er in de toekomst uit zal zien. Door het thuis en op afstand werken, hebben we uiteindelijk ook minder vierkante meters vastgoed nodig, wat ook weer duurzamer is.”

Onlangs werd bekend dat gebouw R10 tijdens de Architectenweb Awards 2021 is uitgeroepen tot Schoolgebouw van het Jaar.

Voeg commentaar toe