Samen werken aan een duurzaam Fontys

Roll up-banners weggooien? Dat hoeft niet meer

Een open dag, een inloopavond, een leuk event of een beurs. Een roll up-banner is dan snel besteld. Bij Fontys werden er de afgelopen jaren honderden ‘uitgerold’ en ook vaak weer… weggegooid. Aan dat laatste wilden Jeannine Niezing-Kisters en Lisette Knopper, medewerkers Dienst Marketing en Communicatie, iets doen.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om roll-up banners te hergebruiken?
Jeannine: “In 2020 lanceerde Fontys een nieuwe meerjarenstrategie Fontys for Society. Daar hoorden een nieuwe slogan en look & feel bij.. Dit betekende ook dat de oude ‘Denk Groter’ roll up-banners vervangen moesten worden.  Ik was bij het bestelproces betrokken. Inventarisatie bij alle instituten leverde een aanzienlijke bestelling van nieuwe roll up-banners op. En er zouden ontzettend veel roll up-banners vernietigd moeten worden.”

Lisette: “Ik stipte dit aan toen ik bij een overleg was en vervolgens werd ik gekoppeld aan Agnes Otten (adviseur Duurzaamheid), zij houdt zich binnen Fontys bezig met duurzaamheid. Ik wist tot dan toe helemaal niet dat ze dit voor ons kon betekenen. Dus wat mij betreft mogen nog veel meer mensen van haar weten.”  

Om hoeveel roll-up banners ging het? 
Jeannine: “Bij Fontys voeren we een decentraal beleid.  locaties bepalen en regelen zelf wat zij aan roll-up banners inkopen . Daardoor wist  ik niet precies om hoeveel exemplaren het zou gaan . Zeker was dat er in de loop der tijd heel wat waren  besteld.” 

Lisette: “Uiteindelijk hebben we een soort terugroepactie gehouden. Alle locaties konden hun oude banners bij ons inleveren. We kregen er zo’n 400  terug, maar ze hadden niet allemaal het standaard formaat of waren beschadigd en niet compleet. We hebben er daarvan zo’n 200 kunnen opslaan voor hergebruik.” De overigen zijn als oud ijzer afgevoerd door Dienst H&F.

Vertel: hoe ziet het hergebruik van zo’n roll up-banner eruit?
Jeannine: “We hebben bij een van onze grote leveranciers gevraagd wat we konden met die oude roll-up banners. Drukkerij Enson vertelde dat de standaard roll ups  in principe worden gemaakt voor eenmalig gebruik, maar dat ze graag wilden meedenken. Uiteindelijk hebben ze een manier gevonden om er een nieuw doek in te verwerken. Daarom hebben we de oproep gehouden waar Lisette het over heeft. Zij hebben nu al die cassettes opgeslagen en wij kunnen daar als Fontys gebruik van maken als we een nieuwe banner willen bestellen.”

Je kunt dus een hergebruikte roll up-banner bestellen?
Lisette: “Klopt. We roepen alle locaties dan ook op om gebruik te maken van deze cassettes.”
Jeannine: “Ook wordt er een duurzamer doek gebruikt dat geen PVC bevat.”

Zijn jullie hierdoor zelf anders naar duurzaamheid gaan kijken?
Lisette: “Zeker. Ik was er eerlijk gezegd helemaal niet zo mee bezig. Maar ik merk dat ik nu echt fanatiek thuis mijn afval aan het scheiden ben.”
Jeannine: “Ik heb hetzelfde! Ik denk er meer over na.”
Lisette: “Dat zie ik bij meer collega’s en dat vind ik mooi. We houden elkaar scherp. Een niet-duurzaam presentje, dat kan niet meer door de beugel. Daar krijg je echt opmerkingen over.” 

Voeg commentaar toe