Samen werken aan een duurzaam Fontys

Week van de Circulaire Economie – 6-10 februari

Yvonne-van-Lith-Workshop-Biomimicry

Fontys presenteert tijdens de Week van de Circulaire Economie een programma waarin we vanuit onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering laten zien wat we op dit gebied doen.

Foto: Yvonne van Lith geeft een workshop Biomimicry tijdens het Disruptor Festival van Eindhoven Engine (foto-credit)

Verhalen van studenten over duurzame projecten, resultaten van onderzoeken rondom dit thema en (onderzoeks)projecten die de komende jaren gaan lopen. En uiteraard geven we zelf ook een kijkje in de Fontys keuken; hoe duurzaam is onze eigen bedrijfsvoering en wat doen we bijvoorbeeld op het gebied van nieuwbouw?

Programma
De eerste activiteiten van Fontys voor de Week van de Circulaire Economie zijn bekend. De komende tijd vullen we het programma verder aan.

DINSDAG 7 FEBRUARI

09.00 – 10.00 uur
Workshop ‘Delen is het nieuwe kopen’
Locatie: Fontys Eindhoven, Rachelsmolen 1, gebouw R3 1.71/1.72
Aanmelden via deze link

Stel je eens voor dat we in een wereld leven waarbij je spullen deelt met buurtbewoners. Hoeveel kg CO2 besparen we daarmee? Leren we hiermee ook eindelijk de naam van onze buurman? In deze workshop nemen we je mee in de kansen van een deeleconomie. We zullen gezamenlijk onderzoeken welke uitdagingen dit biedt en hoe we de deeleconomie naar een next level kunnen brengen. De workshop wordt verzorgd door Pauline Schepers, docent Fontys Hogeschool Economie en Communicatie.

11.30 – 12.30 uur
Presentatie Duurzaam Doorpakken Fontys 2024-2030:
‘Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor verduurzamen van onderwijs, onderzoek én bedrijfsvoering’
Locatie: Fontys Eindhoven, Rachelsmolen 1, R10 (2.10)
Aanmelden via deze link

Agnes Otten, adviseur Duurzaamheid dienst Huisvesting & Facilitaire Zaken en Geert van Seeters, docent Fontys Hogeschool Economie en Communicatie, praten je bij, inspireren met behaalde duurzame resultaten en next steps voor de integrale Fontysbrede duurzaamheidsagenda vanaf 2024. We zetten je aan het denken over duurzaamheid en circulariteit binnen jouw opleiding en vakgebied.
Wat vind jij eigenlijk belangrijk richting jouw toekomst en die van Fontys als het gaat om duurzaamheid? Denk mee, bepaal mee, jouw mening en handelen doet er toe!

13.00 – 14.00 uur
Workshop Biomimicry
Locatie: Fontys Eindhoven, Rachelsmolen 1, gebouw R3 1.89
Aanmelden via deze link

Bij het ontwerpen van onze producten, processen en systemen en zelfs onze sociale netwerken, kunnen we onszelf afvragen: Hoe doet de natuur dat? Hoe doet de natuur….. hechten, afkoelen, kleur maken, stoffen laten stromen, iets afbreken, communiceren, grondstoffen distribueren, duurzame partnerschappen aangaan? De natuur heeft 3,8 miljard jaar ontwerp ervaring. We kunnen van de natuur leren door de modellen te bestuderen, de vormen en structuren in de natuur zijn vaak energie- en materiaal efficiënt. Of we kunnen de natuur als maatstaf zien om te ontwerpen op een milieuvriendelijke manier. Boven alles is de natuur een krachtige mentor met zes hele praktische Life’s Principles, een set ontwerp strategieën die zichzelf al bewezen hebben en condities scheppen voor alle levende organismen. In deze workshop ga je deze Life’s Principles ervaren en toepassen op je eigen organisatie of project. Deze workshop wordt verzorgd door Yvonne van Lith, docent en onderzoeker Fontys Expertisecentrum Circulaire Transitie.

WOENSDAG 8 FEBRUARI

10.00 – 10.45 uur
Lezing en discussie Sustainable Supply Chains
Online – aanmelden via deze link

Victor Verboeket, lector Supply Chain Innovation vertelt in deze online sessie hoe reductie van greenhouse gases en circulariteit binnen logistieke ketens omgezet kan worden.

13.00 – 14.00 uur
Presentatie en discussie over Duurzaamheid en circulariteit in het onderwijs

Locatie: Fontys Eindhoven, Nexus-gebouw (TU/e-terrein), De Rondom 1, ruimte 3.17
Aanmelden via deze link.

Docenten Sofie Spijkers en Hans van Diepen vertellen tijdens deze lezing over hoe ze duurzaamheid inpassen in het curriculum van de Fontysopleidingen Bedrijfsmanagement MKB en Technische Bedrijfskunde (voltijd en deeltijd). Vervolgens willen ze met deelnemers in gesprek over hoe zij duurzaamheid in hun curriculum zouden kunnen brengen en, natuurlijk, of zij nog tips hebben.

15.00 – 16.00 uur
Presentatie project Samen Slim Vergroenen
Locatie: Fontys Eindhoven, Rachelsmolen 1, gebouw R3 0.94
Aanmelden via deze link

Presentatie over project KIEM Samen Slim Vergroenen door Jos Pieterse, researchmanager Centre of Expertise Circularity and Sustainability. In dit project stond het vergroenen van een wijk in Eindhoven a.d.h.v. de “Small Five” centraal. In een interactief proces, samen met de gemeente Eindhoven (afd Groen), buurtbewoners, studenten, BioArt en Studio vandePark, is gekeken hoe we bepaalde dieren kunnen aantrekken (de Small Five) en welke planten en struiken daarvoor geschikt zijn. Studenten hebben de wijk geanalyseerd en voorstellen gedaan om de wijk te vergroenen. In de laatste fase van dit project worden ook daadwerkelijk planten en struiken geplaatst i.h.k.v. NLDoet.

DONDERDAG 9 FEBRUARI

10.00 – 11.00 uur
Onthulling biodiversiteitsborden
Locatie: Fontys Tilburg, Campus Stappegoor, Professor Goossenslaan 1
Aanmelden via deze link

Op Campus Stappegoor worden biodiversiteitsborden geplaatst om aan te geven welke (duurzame) stappen Fontys op de campus zet om het ecosysteem in stand te houden en te versterken. Studenten van FLOT Biologie hebben dit opgepakt in samenwerking met docenten. Fontys heeft bewuste keuzes gemaakt op campus Stappegoor om een toekomstbestendige, duurzame locatie te voorzien met respect en behoud van de natuur. Biodiversiteit is ook een van de thema’s waarop Fontys gerankt wordt door Sustainabul. Campus Stappegoor is hierin een voorbeeld voor andere campussen. De biodiversiteitsborden geven tekst en uitleg aan de dingen die je tegenkomt op de campus. Voorafgaand aan de onthulling houdt Ad Visser, directeur van de FLOT (Fontys Leraren Opleiding Tilburg) een woordje en Kitty Walravens, docente biologie verzorgt een wandeling en interactieve quiz langs de borden.

11 – 12 uur
Interactieve sessie over de rol van sociale innovatie
Online – aanmelden via deze link

Jifke Sol, lector Circulaire transitie, leidt een interactieve sessie over de rol van sociale innovatie bij circulaire transitie, aan de hand van de Inner Development Goals (IDG).

13-14 uur
Presentatie duurzaam woon-werkverkeer

Locatie: Fontys Eindhoven, Rachelsmolen 1, R3 0.90
Aanmelden via deze link

Presentatie door Gerrit van Heusden over de duurzame ontwikkelingen en de bereikte resultaten bij het woon-werk verkeer, het woon-studieverkeer en de dienstreizen van Fontys.

15.00-15.45 uur
Presentatie Having fun in de Duurzaamheidsrun
Locatie: Fontys Eindhoven, Rachelsmolen 1, R3 0.13
Aanmelden via deze link

Dat we in een klimaatcrisis zitten dat weet iedereen wel. En dat we ons gedrag moeten aanpassen ook. Maar waarom lukt het ons vaak niet? Cindy Ras, onderzoeker bij Fontys Economie en communicatie gaat tijdens de presentatie in op de volgende vragen: Hoe kunnen we het aanpassen van ons gedrag leuker maken? En meer effectief?

VRIJDAG 10 FEBRUARI

13.30 – 15.00 uur
Workshop Operational Excellence met duurzame bedrijfsvoering
Locatie: Fontys Eindhoven, Nexus-gebouw (TU/e-terrein), De Rondom 1, ruimte 3.17
Aanmelden via deze link

In deze workshop gaan docenten Technische Bedrijfskunde Sofie Spijkers en Raoul Bosboom met deelnemers dieper in op de vraag hoe je een productiebedrijf kunt verduurzamen.

 

Sanne Resoort

Voeg commentaar toe