Samen werken aan een duurzaam Fontys

FHK-studente Maia wint internationale JMI-award

Fontys-studente Maia Steinberg (29) won de internationale prijs enCORE Accelerando Price van de Jeunesses Musicales International (JMI). Met haar ProjectA wil ze muziek en sociale verandering dichter naar elkaar toebrengen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat muziek enorme, positieve impact kan hebben op je gedrag en hoe je je voelt.’


Maia woont inmiddels anderhalf jaar in Nederland, maar komt oorspronkelijk uit Uruguay. ‘Als tiener was ik erg ongelukkig, maar ik ontdekte muziek met meaningful messages. Dat zijn inspirerende gedachten die je leven verrijken en positiever maken. En ik dacht: ik wil ooit ook zoiets kunnen betekenen voor andere mensen.’ Maia leerde zichzelf piano en gitaar te spelen. Ze besloot de bacheloropleiding voor componeren bij het conservatorium te volgen. Maar daar voelde ze zich nooit echt thuis. ‘Het was altijd al mijn droom om in het buitenland te leven. Dus na het afronden van mijn studie vertrok ik naar Europa.’ 

Eerst kwam Maia terecht in Frankrijk. ‘Ik leerde hoe ik muziek kon componeren voor media en films, maar ik kwam er snel achter dat ik écht iets wilde bijdragen om de wereld te verbeteren. Ook focuste ik me vanaf dat moment op zang.’ Met flink wat tegenslagen en omwegen, kwam Maia uiteindelijk in Nederland terecht. ‘Het afgelopen jaar volgde ik in Tilburg de Master of Music aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK). En tegenwoordig woon ik in Dordrecht!’

ProjectA
Het eerste idee voor ProjectA had Maia al in 2017, maar kreeg echt vorm toen Maia een grote gebeurtenis in haar leven doormaakte. Ze verliet Frankrijk en moest tijd doorbrengen in Uruguay. ‘Tijdens die periode ontdekte ik de kracht van sound healing, mantra’s en mijn stem.’ Toen ze zich eenmaal in Nederland had gesetteld, besloot Maia zich professioneel hierin te verdiepen. ‘Ik dacht: als ik een manier kan vinden waarop ik sociale impact kan maken met muziek, dat is toch geweldig?’

Inmiddels heeft Maia al tientallen evenementen georganiseerd. ‘Natuur speelt een belangrijke rol in optredens die ik geef en workshops die ik organiseer. De elementen komen bijvoorbeeld aan bod. Met de muziek en geluiden wil ik de bezoekers een positieve ervaring meegeven van de natuur en duurzaamheid. Dus niet focussen op de vervuiling, maar juist laten zien hoe mooi de natuur is. En hoe dankbaar we Moeder Aarde mogen zijn. Ik ben ervan overtuigd dat deze muziek een goede impact kan hebben op verduurzaming en de mensen zelf.’ Dat blijkt wel uit de reviews die bezoekers achterlaten in haar gastenboek. ‘Ik zie dat de mensen niet alleen blij en ontspannen naar huis gaan, maar dat ze ook geraakt zijn door de ervaring. Daar doe ik het voor.’

KADER
Over de JMI Award

Het is niet de eerste keer dat Maia een internationale prijs wint. De prijs, die in Hongarije werd uitgereikt, is onder andere bedoeld voor mensen die klassieke muziek inzetten op een innovatieve manier. De deelnemers kregen tijdens hun verblijf verschillende trainingen, zoals een pitchtraining voor hun project en het vinden van hun doel. Deze ervaring was erg belangrijk voor Maia’s professionele carrière en ontwikkeling. ‘Ik realiseerde me hoeveel ruimte er is om te groeien en mijn project door te ontwikkelen. Op dit moment organiseer ik namelijk alle activiteiten alleen. Ik wil graag leren hoe ik het groter en professioneler kan aanpakken.’ Haar grote droom is om een interactief concert te geven in een grote concerthal. Mét een koor, orkest en duizend bezoekers die meezingen. Verenigde stemmen die met muziek de wereld kunnen veranderen.’

Fotografie: 4K Media Studio (Hungary).

Voeg commentaar toe