Samen werken aan een duurzaam Fontys

Fontys (deels) op donker tijdens Nacht van de Nacht

Afgelopen weekend was de 19e editie van de Nacht van de Nacht. Een landelijke actie van Natuur- en Milieufederaties. In dit weekend worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting. Fontys deed dit jaar mee met de actie en zette – waar mogelijk – de binnen- en buitenverlichting uit.

Een bijdrage doen aan het tegengaan van energieverspilling en daarbij de biodiversiteit rondom onze campussen en locaties bevorderen, dat doet Fontys graag. In de praktijk bleek dat wel wat lastiger dan simpelweg op vrijdagmiddag alle lichten uit te doen. Zo is er verlichting die niet uit kán, zoals vluchtwegverlichting (die groene bordjes die je wijzen naar de nooduitgangen). Daarnaast zijn er een aantal lichten die we, vanwege de veiligheid in en rondom de gebouwen, niet uit wíllen doen. De beveiligingscamera’s moeten natuurlijk wel voldoende licht hebben om beeld vast te kunnen leggen. De focus dit jaar lag dan ook op uitdoen van dat wat uit kan en kijken naar kansen.

Campus Rachelsmolen

Als op zaterdagavond onze verslaggever een rondje over campus Rachelsmolen doet in Eindhoven, valt op dat er nog behoorlijk wat lichten aan zijn. Zo te zien gaat dat niet om ruimtes zoals lokalen en kantoren, maar om bijvoorbeeld de centrale hal van R10. En die hal is, doordat deze van de begane grond tot bovenin het gebouw loopt dan ook behoorlijk groot en opvallend met de lichten aan. Maar kijk je een beetje door de ruimtes mét verlichting heen, dan zie je daarachter een hoop ruimtes waar de lichten wél uit staan. Een opvallende plaats waar de verlichting aan staat is de fietsenstalling voor R3.

Campus Stappegoor

Wanneer we verplaatsen naar Tilburg om een kijkje te nemen op campus Stappegoor, stuiten we tegen een probleem: deze campus is omheind en dus alleen vanaf meters verderop, achter de hekken) te bekijken. Een totaaloverzicht vanaf midden op de campus is er dus niet. De combinatie van achter de hekken en de stromende regen maken dat er op deze locatie geen duidelijke foto’s zijn. Wel vertelt onze verslaggever wat ze zag: “Gebouw P8 was eigenlijk als enige goed te zien vanaf hekken en dan ook alleen de achterkant. Daar leek het op wat zachte licht, ik vermoed van de vluchtwegverlichting, behoorlijk donker. Vanuit deze kant was de centrale hal niet te zien dus die vergelijking met Eindhoven kan ik niet maken. Maar al met al, zag het er vanaf de straatzijde behoorlijk donker uit!”

Focus op kansen

Wanneer gekeken wordt naar de successen die Nacht van de Nacht boekt, kunnen we concluderen dat er bij Fontys nog veel te halen valt. Op het oog lijken er nog lichten te branden die niet in de categorie vluchtweg- of beveiligingsverlichting vallen en welke dus prima vaker uit kunnen. Of mogelijk vervangen kunnen worden door groener licht, zoals bijvoorbeeld op sensor of dimbare verlichting waardoor de biodiversiteit minder verstoord wordt. Kansen die in de toekomst verder verkend worden en die hopelijk ervoor zorgen dat Fontys tijdens de Nacht van de Nacht 2024 volledig donker kan!

Zet ook de knop om

Fontys doet niet alleen mee aan de Nacht van de Nacht, maar volgt de campagne van de overheid ‘Zet ook de knop om’. Zo staan de klimaatsystemen in de winter twee graden koeler en in de zomer twee graden warmer. Eén van de acties waarmee we bij willen dragen aan een beter milieu. Het uitschakelen van lichten die niet nodig zijn, is een kleine moeite die toch een grote impact heeft. Bedenk maar eens hoeveel lokalen we in álle Fontysgebouwen hebben. Dat licht in dat ene lokaal zijn er dan al gauw honderden, zo niet duizenden. Draag daarom ook jouw steentje bij en doe bij het verlaten van een lokaal of kantoorruimte het licht achter je uit.

Heb jij ideeën of tips voor het tegengaan van lichthinder of energieverspilling bij Fontys?
Mail het naar sustainability@fontys.nl.


Voeg commentaar toe