Samen werken aan een duurzaam Fontys

Het is altijd tijd voor duurzaamheid

Vandaag, dinsdag 7 september, is het duurzame dinsdag, een dag waarop duurzame ideeën en initiatieven landelijk een podium krijgen. Hoe goed ik zo’n dag ook vind, wat zou het mooi zijn om van élke dag een duurzame dag te maken. Met de hoop dat we daarmee vaker de tijd nemen voor duurzaamheid.

Dat het thema duurzaamheid inmiddels bij iedereen tussen de oren zit, dat mag geen nieuws meer heten. Maar als vanzelfsprekend tot actie overgaan gebeurt helaas nog te weinig. Er zijn altijd ‘belangrijkere zaken’ of ‘to do-lijstjes’ die de agenda beheersen. Het risico bestaat dat duurzaamheid alsnog naar de achtergrond verdwijnt, terwijl het toch echt hoog op de agenda staat. We moeten meer tijd vrijmaken voor duurzaamheid.

Verduurzamen doe je samen
Maar er schijnt licht aan de horizon. Zo is binnen onze organisatie de duurzaamheidsagenda leidend voor verdere verduurzaming en circulair maken van de bedrijfsvoering. Daarnaast is het een transitieagenda naar een Fontysbrede duurzaamheidsagenda vanaf 2024 waarin zowel onderwijs, onderzoek als bedrijfsvoering duurzame/ circulaire lange termijn ambities en doelen gaan formuleren. Realisatie hiervan kan alleen door gezamenlijk aan deze ambitie te werken. Sinds februari 2021 zorgt dit platform (Fontys for Sustainability) voor meer awareness bij zowel studenten als medewerkers. Ik merk dat er steeds meer duurzame initiatieven starten binnen onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering.

Zo klopte er naar aanleiding van het duurzaamheidsplatform voor de zomervakantie een docent elektrotechniek bij me aan. Zijn vraag: wil de Dienst Huisvesting & Facilitaire Zaken (H&F) in gesprek gaan over studentenopdrachten die betrekking hebben op verduurzaming van de Fontys gebouwenportefeuille? Van zo’n verzoek gaat mijn duurzame hart sneller kloppen. Ook omdat ik weet dat we zo een zaadje planten bij die studenten en dat zij hun duurzame ambities waar gaan maken in onze samenleving. Want werken aan duurzaamheid, is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. En ik merk dat dat dus steeds meer gevoeld wordt.

Duurzaamheid brengt je veel
Als ik bij Fontys om me heen kijk, zie ik steeds meer mooie voorbeelden. Denk aan onze elektrische deelauto’s, de zonnepanelen op onder meer P8 en R10 (eigen energie opwek),
stapsgewijze verduurzaming van schoonmaak, cateringaanbod en onderwijsmeubilair, Fontysbrede CO2 footprint, awareness/ zichtbaarheid van duurzaamheid op diverse plekken binnen Fontys door www.fontysforsustainability.nl, de minor circulaire economie, het FECT. En, dat smaakt naar meer…

Daarom de oproep aan iedereen die deze column leest om mee te denken hoe we als onderwijsorganisatie nóg duurzamer kunnen worden. Alle ideeën zijn welkom. Ik spreek uit ervaring als ik zeg: het brengt je ontzettend veel om met duurzaamheid bezig te zijn. Je ontwikkelt jezelf, je draagt bij aan de strategie Fontys for Society, je verbreedt je horizon, je leert nieuwe collega’s kennen door Fontysbreed samen te werken én je boort je creativiteit aan. Best de moeite waard om even voor te gaan zitten, toch?

Stuur jouw duurzame/ circulaire idee in
Dus: heb jij een goed idee? Kom je iets tegen dat écht beter kan of moet óf wil je graag iets bijdragen aan de verduurzaming van Fontys of de samenleving? Laat het ons dan weten via sustainability@fontys.nl. En wie weet gaan we dan wel met jouw idee aan de slag. Zo zorgen we ervoor dat niet alleen deze dinsdag, maar elke dag duurzaam is!

Agnes Otten is adviseur duurzaamheid bij Fontys. Kijk voor meer informatie over de duurzaamheidsambities van Fontys op www.fontys.nl/duurzaamheid.

Redactie Fontys for sustainability

Voeg commentaar toe