Samen werken aan een duurzaam Fontys

Duurzaam samenwerken binnen Fontys Consultancy

Het is vrijdagochtend 25 september. Locatie: de High Tech Plaza, midden op de High Tech Campus in Endhoven. Studenten spreken bevlogen met elkaar bij de koffieautomaat, even verderop wordt een lezing gehouden en in een andere ruimte wordt gediscussieerd over de levensvatbaarheid van een businessplan. Welkom bij Fontys Consultancy. Dit is de plek waar studenten van Fontys als studentconsultant start-ups en scale-ups helpen. Een gesprek met vijf van hen over duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met duurzaamheid?

Lotte Lemmens (Bedrijfskunde): ‘Ik ben sinds een tijd actief geweest bij de CMR (Centrale Medezeggenschapsraad red.) en kwam op die manier in aanraking met het thema duurzaamheid. Toen ik onlangs namens Fontys ook nog eens mijn verhaal mocht doen tijdens de SDG Action Day, was ik helemaal om: hier wil ik meer mee gaan doen.’ 

Iedereen geeft op zijn eigen manier invulling aan duurzaamheid, hoe doen jullie dat? 

Lotte: ‘Wat mij aanspreekt aan de SDG’s is dat iedereen er voor zichzelf wel iets uit kan halen. Voor mij is dat het thema inclusiviteit. Hoe zorg je dat iedereen zich betrokken voelt bij de samenleving? Ik wil de kennis die ik tijdens mijn studie opdoe graag inzetten om die inclusiviteit te bevorderen.’ 

Julia Laurenssen (Bedrijfskunde): ‘Duurzaamheid gaat verder dan ‘environmental issues’, dat is ook duurzaam omgaan met mensen en talent én een duurzaam economisch systeem. Nederland is een kenniseconomie, waarbij de kloof tussen waardering voor praktisch en wetenschappelijk opgeleiden steeds groter wordt. Zelf wil ik ondernemer worden en mij daarbij ook inzetten om bijvoorbeeld de bouwsector aantrekkelijker te maken voor jonge mensen die een richting moeten gaan kiezen. Ook een samenleving bloeit pas als deze multidisciplinair is.’

Nick Verhoeven (Commerciële Economie): ‘Hoewel ik op dit moment als bijbaantje advies geef over zonnepanelen, ligt mijn hart daar niet. Ik merk dat ik me met in de toekomst meer wil richten op de circulaire economie, met een focus op de manier waarop de kledingindustrie werkt. Daar is nog een wereld te winnen.’

Luc Heimans (International Business): ‘Ik zoek het meer in oplossingen op macroniveau. Hoewel ik er wel van overtuigd ben dat het klein moet beginnen. Als we bijvoorbeeld allemaal wat minder vlees eten of wat minder voedsel weggooien, kunnen we samen een bijdrage leveren een het wereldwijde voedselprobleem.’ 

Kunnen jullie wat meer vertellen over Fontys Consultancy?

Ivar Kramer: ‘Dit is een plek waar je heel gemakkelijk contact legt. Je spreekt hier iemand aan en tien minuten later zit je midden in een brainstorm. We werken hier samen met veel start-ups en scale-ups, die vaak werken aan duurzame oplossingen. Omdat die bedrijven in de startfase zitten, kun je als student echt iets betekenen voor zo’n bedrijf. Je wordt niet gezien als stagiaire, maar wordt direct gezien als een volwaardig collega. Die manier van leren spreekt mij ontzettend aan, je kunt op basis van je interesses gaan ontdekken. Je krijgt ook de ruimte om dat met vallen en opstaan te doen. Je mag fouten maken. Ik zie dit dan ook als een duurzame manier van leren, waarin je zelf ervaringen aangaat.’ 

Lotte: ‘Ik vind het bijzonder dat het gemoedelijke én de inhoud hier hand in hand gaan. Dat zorgt ervoor dat ontwikkelingen heel snel gaan. Wat me daarnaast opvalt is hoe mooi het is om vanuit dezelfde drive te werken en hoe diep dat kan gaan. Alle studenten die hier stage lopen hebben al hele duidelijke dromen en ambities, daar kun je elkaar in versterken.’ 

Jullie geloven dus sterk in dit soort hybride leeromgevingen?

Lotte: ‘Zeker, steeds meer problemen vragen om een multidisciplinaire aanpak. Het is heel belangrijk om ook buiten de muren van je instituut te komen en de wereld naar binnen te halen.’ 

Fontys Consultancy, meer weten?

Wij zijn altijd op zoek naar studenten vanuit verschillende studierichtingen en vakgebieden om het team te versterken. Heb je interesse of wil je weten of Fontys Consultancy iets jou is? Stuur dan gerust een mail naar fontysconsultancy@fontys.nl.

Redactie Fontys for sustainability

Voeg commentaar toe