Samen werken aan een duurzaam Fontys

Aan het woord: Projectleiders circulaire huisvestingsprojecten. Wat is hun visie op circulair ontmantelen en wat doen zij zelf aan duurzaamheid?

Projectleiders (dienst Huisvesting en Facilitaire zaken) Maarten Sars en Jeroen Doreleijers hebben afgelopen tijd het initiatief genomen om de inrichting van Nexus, en ook de ontmanteling en sloop van gebouw R1 zoveel mogelijk circulair aan te pakken. Wat is de visie van Jeroen en Maarten op circulair ontmantelen en wat doen zij zelf aan duurzaamheid? Enkele vragen leggen we aan ze voor.

In mijn rol als projectleider interieur zag ik samen met onze meubelleverancier kansen en mogelijkheden om echt het verschil te kunnen maken. We hebben bestaande meubels refurbished, nieuw gemaakt zodat ze een tweede leven kregen. Zo leverden we een bijdrage aan het milieu.” – Maarten Sars

  1. Wat is jouw visie op circulair ontmantelen, slopen en inrichten bij Fontys?
    Jeroen: “Fontys heeft gekozen om actief in te zetten op circulair slopen, mede omdat traditioneel slopen niet past bij haar duurzaamheidsambities. Als hogeschool willen wij graag het goede voorbeeld geven aan de huidige studenten en medewerkers, maar ook een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst voor onze volgende generaties. De grondstoffen die wij nu gebruiken zijn niet oneindig. Het is daarom van belang om goede materialen maar ook grondstoffen uit de sloop te oogsten om vervolgens ergens anders opnieuw in te zetten. Door deze circulaire ontmanteling en sloop van gebouw R1 dragen wij bij aan een duurzame toekomst.”

    Maarten: De circulaire gedachte is omarmd door een aantal projectleiders binnen H&F, en zijn hiermee vanuit hun eigen visie mee aan de slag zijn gegaan. Tijdens dit proces is mij opgevallen dat er veel maatwerk ontstaat en je vooral vrij met elkaar moet kunnen blijven denken in mogelijkheden. Om de circulaire gedachte verder te brengen zie ik dat het met name vanuit mensen zelf ontstaat. Het is zonde om de circulaire gedachte op te leggen bij anderen en hiervoor strakke regels op te leggen, want naar mijn mening blijft dit een vraagstuk die je met creativiteit en doorzettingsvermogen verder kan ontwikkelen.

  2. Je bent actief bezig met een bijdrage leveren aan een circulaire bedrijfsvoering. Zoals het actief inzetten op circulair ontmantelen / slopen, wat inspireert je om dat te doen?
    Jeroen: “Vernieuwend bezig zijn met elkaar! Het is prachtig om voor bestaande materialen herinzet te vinden en zo een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst voor ons allen. Met de circulaire ontmanteling van gebouw R1 hebben we tal van mooie successen geboekt. Een kleine greep van hergebruik: kozijnen, ramen & deuren (zowel hout, glas als aluminium), pantry’s, tapijttegels, sanitair, isolatiemateriaal, verlichtingsarmaturen, serverrekken, keukeninrichting, plafondplaten, kunststoffen, technische installaties, beton, gevelbeplating, stalen trappen, collegezaalinrichting, tourniquet etc.”

    Maarten: “Als we de wereld leefbaar willen houden zal er op enig moment een ommezwaai gemaakt moeten worden waarbij we het milieu gaan sparen in plaats van uitbuiten zoals dat nu gebeurt. Ik vind het goed om hier uitvoerig over te spreken met elkaar, maar ik vind het nog belangrijker om er werkelijk iets mee te doen. Met de projecten binnen Fontys ben ik hier ten aanzien van meubilair mee gestart en zie je echt hele mooie resultaten, dat inspireert mij om dit verder door te voeren en collega’s die daar voor open staan in mee te nemen.”

  3. Ben jij in je dagelijks leven eigenlijk bezig met duurzaamheid? Zo ja op welke manier?
    Jeroen: “Jazeker, ik probeer zo vaak mogelijk op de fiets naar het werk te komen. Daarnaast probeer ik netjes het afval te scheiden, en heb ik overal led-verlichting in huis. Ow ja… en begin 2021 ben ik naar een nieuw huis verhuisd dat voorzien is van een warmtepomp, zonnepanelen en is geheel van het gas af. En in de tuin heb ik minder bestrating toegepast om infiltratie van het regenwater mogelijk te maken.”

    Maarten: “Vanaf het moment dat ik voor Fontys ben gaan werken heb ik direct mijn reisgedrag aangepast. Lease auto eruit, en reizen voor het werk met het OV. In het begin was dit wennen, maar inmiddels reis ik standaard met de fiets en het OV, waardoor we als gezin maar één auto nodig hebben. Verder hebben wij sinds 2 jaar een andere woning die helemaal opgeknapt dient te worden. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk van de materialen die vrij komen opnieuw in te zetten. Een voorbeeld hiervan zijn de schrootjes plafonds op de verdiepingen, hiervan heb ik de wanden van de schuur in de achtertuin gemaakt. Onze schuur is nu voor 90% gemaakt van bestaande materialen. Gaande weg verbaas ik mij erover hoeveel verschillende materialen ik inmiddels binnen de verbouwing heb kunnen hergebruiken.”

  4. Op welk gebied wil je wel duurzamer worden, maar lukt het nog niet zo goed?Jeroen:“Voor Corona ging ik graag op reis en dan ook regelmatig met het vliegtuig. Ai! Lange afstanden overbruggen zonder te kiezen voor een vliegtuig lukte mij niet echt. Hopelijk komen er snel betere alternatieve en elektrische vliegtuigen.”

    Maarten: “In het huishouden scheiden we het afval naar: groen-plastic- glas- papier-luiers – metaal. Hierdoor blijft er nog heel weinig restafval over. Maar elke keer als het plastic opgehaald wordt valt mij op dat ik een enorme hoeveelheid plastic op straat zet. Ik zou dat graag nog verder terug willen brengen.

Mijn motivatie om het anders te doen? Ik wil graag vernieuwen. Het anders doen en slimmer. Een circulaire aanpak is absoluut omdenken. Ik ben me bewust van het feit dat grondstoffen eindig zijn, dus het moet anders en duurzamer.” – Jeroen Doreleijers

about:blank

Voeg commentaar toe