Samen werken aan een duurzaam Fontys

Van student naar een duurzaamheidsexpert

Medina Berende studeert Communicatie – International Event, Music & Entertainment Studies bij Fontys Hogescholen. Ze zag zichzelf altijd haar eigen concepten ontwikkelen voor de creatieve industrie: muziek, evenementen, TV of film. Maar hoe verder ze kwam in haar studie, hoe meer ze besefte dat ze niet voor commerciële bedrijven wilde werken. Ze wilde haar creatieve skills juist inzetten voor organisaties die de wereld beter maken. Maar hoe word je een expert op het gebied van duurzame impact?

Auteur: Medina Berende

Sociale impact maken met een creatieve studie

We zijn ons steeds meer bewust van de effecten die onze take-waste-dispose economie heeft op de aarde. Netflix overstroomt met documentaires die met harde feiten komen over de negatieve impact van ons gedrag op de natuur. Ik voel een bepaalde verantwoordelijkheid om mijn steentje bij te dragen en hier wat tegen te doen. Het gaat ten slotte over onze toekomst.

Met die groeiende motivatie besloot ik de Minor Global Development Issues te volgen. Hier gingen we diep in op wereldproblematiek op humanitair vlak, maar ook met betrekking tot duurzaamheid en het milieu. Ik merkte dat ik hier veel voldoening uit haalde en wilde mijn communicatie skills inzetten om mensen te inspireren en activeren.

Aansluitend op deze minor heb ik een onwijs vette stage gedaan bij Sunshine Cinema, een NGO-filmproducent in Kaapstad. Sunshine Cinemagebruikt zonne-energie om educatieve films en documentaires te screenen in afgelegen gebieden. Mijn stagebegeleiders hebben me veel geleerd over storytelling en sociale impact maken met film en fotografie. Ze inspireerden me om mijn passie achterna te gaan.

Sustainability in Business

Een van de Advanced Courses die ik in jaar 4 heb gekozen was Sustainability in Business. Hierbij heb ik met 4 andere studenten een businessplan ontwikkeld voor de startup R-Energy. De oprichter van R-Energy, Hans Vullers, wil met hightech middelen zo efficiënt mogelijk energie halen uit hernieuwbare bronnen. Hij heeft een windturbine ontwikkeld die op hoge gebouwen in de stad geplaatst kan worden om zo bij te dragen aan de circulaire economie.

Bij R-Energy draait het niet om de verkoop van het product en hoeveel het oplevert. Het rust op een sterke onderliggende ideologie: ons nalatenschap moet iets toevoegen aan de wereld, niet iets afpakken. Die beweegredenen hebben Hans Vuller gedreven om zijn technische expertise te gebruiken als een ware innovator.

Afstuderen met een SDG-stage

Ik heb Hans zelf benaderd met de vraag of ik bij hem kon afstuderen. Hij was gelijk super enthousiast. Ik mag met mijn creatieve communicatie skills onderzoeken hoe het verhaal achter R-Energy het beste verteld kan worden en met welke middelen hij het beste die boodschap kan overbrengen. Zo kan ik alles wat ik in deze studie heb geleerd inzetten voor een bedrijf dat bijdraagt aan de Sustainable Development Goals.

Ik leer steeds meer over duurzaamheid en heb zin in wat er komen gaat. Als ik ben afgestudeerd wil ik de wereld rondreizen, op zoek naar inspirerende verhalen die verteld moeten worden.

Redactie Fontys for sustainability

Voeg commentaar toe