Juryvoorzitter Jacqueline Cramer lichtte de keuze van de jury toe: ‘We hadden het nog wel even moeilijk na die fantastische pitches, want er zaten echt pareltjes tussen, met bedrijven die hele grote stappen zetten.’ Over de winnaar vervolgt Cramer: ‘CORE Titan is een start-up met een innovatief product, ontwikkeld door studenten. Het bedrijf heeft grote potentie te kunnen groeien.’
Team CORE is een start-up van een interdisciplinair studententeam bestaande uit studenten van de TU/e, Avans en Fontys. Tijdens de installatie van Lector Circulaire Transitie Jifke Sol (op 19 november 2021), gaf Team CORE een pitch over hun project en pleitten voor meer ruimte voor samenwerking tussen studenten van verschillende opleidingen en onderwijsinstellingen.
Wat is CORE TITAN?
Doordat batterijen (in apparaten zitten die) bij het afval belanden, komen in de recycling industrie steeds vaker batterijbranden voor. Zoveel zelfs dat het de nummer één oorzaak is van branden in de metaalrecycling en de nummer drie oorzaak van branden in de papierrecycling industrie.
Met de door Team CORE ontwikkelde shredder TITAN kunnen elektronische producten en batterijen veilig worden omgezet in plastic metaal mixen, zonder dat er brand ontstaat. De shredder werkt met een speciale zoutoplossing. Hierdoor worden hoge recycle percentages onder veilige omstandigheden kunnen behaald.
Het team is nu bezig om TITAN op te schalen naar een installatie die in een container past. Hierdoor kunnen meer MKB bedrijven hem (tijdelijk) gebruiken en verkort je de risicovolle transport ketens die batterij afval producten nu vaak hebben. Daarnaast is Team CORE met partners bezig met het ontwikkelen van een AI systeem waarmee elektronische producten beter kunnen worden gesorteerd in batterijverdachte en batterijarme producten. Waardoor opnieuw een veiligere en goedkopere recycle omgeving ontstaat. Voor meer info over CORE zie: https://www.core-chemistry.com/
Over de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20
De Brabantse Circulaire Innovatie Top 20 is een jaarlijks evenement, dat initiatieven voor het voetlicht brengt die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Noord-Brabant. De organisatie is in handen van VNO-NCW Brabant Zeeland, i.s.m. de provincie Noord-Brabant, de BOM en ABN Amro. In Brabant werkt VNO-NCW Brabant Zeeland samen met deze partijen aan een versnellingsprogramma om ondernemers die circulair willen ondernemen, te ondersteunen. Daarbij is Fontys ook betrokken.
Van de 20 genomineerde inzendingen waren er meerdere waar Fontys direct of indirect een relatie mee heeft:
- Team CORE: deelname Fontys studenten
- ZND Nedicom (circulaire dakbedekkingen) is deelnemer aan het RAAK mkb project Circulair Ondernemen van Fontys;
- Stichting Samen tegen Voedselverspilling is opdrachtgever voor de Hybride Leeromgeving Circulaire Transitie;
- iTapToo B.V. (circulaire frisdrankautomaat)is een start-up ontstaan vanuit de Minor Ondernemerschap van Fontys.
- Meerdere genomineerde bedrijven waaronder Sock by Sock, Heijmans Services, De Meeuw en New Horizon waren of zijn opdrachtgever voor studentenopdrachten in de Minor Circulaire Economie of voor afstudeerders van Fontys.
Door samenwerking met gevestigde partijen, deelname van onze studenten in projecten en het deelname van onze studenten in innovatieve start-ups maakt Fontys impact in de circulaire transitie van Brabant!
Dirk van Meer, CEO van Team Core over het winnen van de Award: ‘Voor ons is dit echt geweldig. “We zijn een studententeam opgericht in 2018 en we hadden al het plan om meer kennisinstellingen te gaan benaderen en dit op die manier op te tillen naar een Brabant breed living lab. Geweldig dat we dat grote plaatje nog verder kunnen doorzetten met deze prijs. Alle ideeën die voorbij kwamen waren te gek. Absoluut niet verwacht.’
[bron: https://www.vnoncwbrabantzeeland.nl/core-titan-van-team-core-uit-son-wintbrabantse-circulaire-innovatie-top-20/]
Voeg commentaar toe