Samen werken aan een duurzaam Fontys

Onthulling biodiversiteitsborden Campus Stappegoor

De oplettende student heeft ze al zien staan op Campus Stappegoor, maar donderdag 9 februari werden ze feestelijk onthuld; de 5 biodiversiteitsborden die door 3 studenten biologie ontwikkeld werden. Directeur van de FLOT, Ad Vissers, zorgde voor een officiële onthulling en hield een kort woordje over het idee achter de borden. Biologie docente Kitty Walravens verzorgde een wandeling over het campusterrein met tekst en uitleg over de biodiversiteit op de campus en de verschillende landschappen die je er tegenkomt. Ook imker Marcel Horck, verantwoordelijk voor het bijenhotel, was aanwezig en vertelde over zijn bijen en de begroeiing op het terrein.


Van studielocatie naar aantrekkelijke campus voor verschillende doelgroepen

Campus Stappegoor is de eerste Fontys Campus waar biodiversiteitsborden staan die je meer vertellen over de natuur op de campus en de duurzame stappen die Fontys op het terrein heeft gezet. Een van de onderdelen van de nieuwe duurzaamheidagenda (2024-2030) is het plaatsen van biodiversiteitsborden op andere campussen om studenten en medewerkers bewust te maken van het ecosysteem om hen heen.

‘Fontys leidt niet alleen mensen op, maar heeft ook een bredere maatschappelijke rol’, aldus Ad Vissers. ‘Bij Fontys doen we onderzoek om de maatschappij een stap verder te helpen. We vinden het belangrijk om ‘de docenten van de toekomst’ die bij Fontys afstuderen een stuk ethisch besef en reflectie mee te geven over hun rol in de maatschappij en wat ze als individu kunnen betekenen op het gebied van duurzaamheid.’

Campus Stappegoor werkt nauw samen met de dienst H&F om het campusterrein te transformeren van een studielocatie naar een ontmoetingsplek voor studenten, medewerkers en bewoners; een zogenaamde ‘Sticky Campus’. De campus moet een aantrekkelijke plek zijn waar mensen graag willen (ver)blijven. Een gebalanceerd ecosysteem met aandacht voor de natuur is daar een belangrijk onderdeel van.

Wandeling langs de borden

Kitty Walravens vertelt enthousiast over de verschillende begroeiing die je op het terrein vindt. “De borden zijn bedoeld om met een andere blik te kijken naar waar je bent. De informatie op de borden is het hele jaar door relevant en vertelt je iets over hoe de natuur zich ontwikkelt in de verschillende seizoenen.’

Een van Kitty’s ideeën is het organiseren van lunchwandelingen voor studenten en medewerkers, waarin ze worden uitgenodigd om het veelzijdige terrein te verkennen. Er wordt een heus wandelpad aangelegd, zodat je, in het groen, een rondje over de campus kunt wandelen.

Meer weten over de ontwikkeling van de biodiversiteitsborden?

Wat denk jij tegen te komen tijdens een wandeling over het terrein? Laat het ons weten en voeg hieronder je commentaar toe.

Voeg commentaar toe