Donderdag 15 december, 16.00 uur. Een voor een druppelen geïnteresseerden binnen om eens een kijkje te nemen in de ontwerpstudio aan het Koningsplein 252, om de hoek bij het Fontysgebouw aan de Bisschop Zwijsenstraat in Tilburg. Zo’n zestien studenten vertellen die middag vol enthousiasme over hun project of onderzoek. “De studenten werken hier vier maanden lang met wol. We hebben voor deze locatie gekozen zodat het materiaal, de gereedschappen en de projecten hier kunnen blijven liggen”, vertelt Mariska. “Op die manier kunnen de studenten altijd doorwerken, ook buiten de vaste lesuren om.”
Waarom deze ontwerpstudio? “Wij vinden het onbegrijpelijk dat er nog steeds veel wol wordt weggegooid, terwijl het zoveel kwaliteiten heeft.” Die afvalberg heeft een aantal redenen. “Allereerst is alleen schone wol bruikbaar, maar wol schoonmaken en laten wassen kan niet meer in Nederland. Er moeten veel stappen gezet worden, wil je de wol kunnen gebruiken. Denk hierbij aan kammen, spinnen, vilten of vollen”, legt Mariska uit. “De hele wolindustrie is door de jaren heen verdwenen, mede door de opkomst van grote textielindustrieën in lageloonlanden en het gebruik van synthetische materialen. Marjolein: “We leven in een tijd waarin de waarde van lokaal produceren alle aandacht krijgt. Dat willen we ook onze studenten meegeven.”
Betere wereld
Daarom werkt de opleiding samen met de lokale schaapsherder Bart van Ekkendonk van De Lachende Ooi. “Het is enorm duurzaam om materiaal dichter bij huis te zoeken. Het scheelt bijvoorbeeld in kosten van transport. We willen allemaal ons steentje bijdragen aan een betere wereld. Onze toekomstige ontwerpers kunnen daar ook wat in betekenen.”
Wat maken die studenten dan van die wol? “Bijvoorbeeld een deken van wol, speciaal voor mensen die kampen met een trauma. Het gewicht zorgt er namelijk voor dat iemand rustig wordt. Ook de lanoline, ook wel ‘wolvet’ genoemd heeft een kalmerend effect. Een goed voorbeeld van een project dat de kwaliteit van wol benut.”
Een natuurlijk product
Nog zo’n voorbeeld van een project? Marjolein vertelt: “Wol houdt warmte vast. Daarom heeft een student een soort theemuts ontworpen die een gerecht in een pan langer warm houdt, zonder gebruik van brandstoffen.”
Marjolein en Mariska blikken terug op een succesvolle middag. “Studenten werden volop bevraagd door geïnteresseerden. Dat heeft voor nieuwe inzichten en kennis gezorgd. Wat ons betreft volgend jaar weer.”
Voeg commentaar toe