Fietsend naar je werk? Of een stuk lopen naar het station en vervolgens de trein pakken met je eigen NS-kaart? Bij Fontys Hogescholen declareer je je reizen voortaan heel eenvoudig, welke reiswijze je die dag ook kiest. De onderwijsinstelling is op een nieuwe reiskostenvergoeding voor medewerkers overgestapt. Hoe duurzamer de keuze, hoe hoger de vergoeding. En jij kiest hoe je reist.
Schoon vervoer stimuleren
‘We hadden bij Fontys het systeem dat je vooraf moest aangeven hoe je naar je werk zou reizen. Eenmaal gekozen, was het niet eenvoudig om een keer een andere reisvorm te kiezen. We probeerden altijd al wel de meer schonere en gezondere vervoerswijzen te stimuleren, bijvoorbeeld door geen al te hoge reiskostenvergoeding voor de auto te geven. Maar als je dan voor een schonere manier van reizen koos, werd je daar niet altijd voor beloond. Dat is nu dus helemaal anders’, vertelt Melanie Kuster van dienst Personeel & Organisatie (P&O).
Duurzaam, gezond en flexibel reizen
De nieuwe reiskostenvergoeding geldt sinds 1 september. Als je op de fiets naar het werk, de bushalte of het treinstation gaat, is de vergoeding voortaan 19 cent per kilometer. Voor de benenwagen geldt hetzelfde. Ook dan mag je vanaf een kilometer gaan declareren. Daarnaast hebben alle medewerkers van Fontys een NS-kaart gekregen, zodat de trein pakken een stuk makkelijker is.
‘Het mooie is dat er nu ook een combinatie mogelijk is. Als je de ene dag de trein of fiets pakt en de volgende dag toch de auto, kun je het allemaal declareren. Het systeem is nu zo opgezet dat de vergoeding wordt gegeven over de daadwerkelijk gemaakte reis en dat kan per dag anders zijn’, zegt Kuster. ‘Bovendien wordt fietsen, lopen en het ov in verhouding meer beloond dan reizen met de auto. Daarmee streven we naar vitale medewerkers, een verdere verduurzaming van onze vervoersstromen en een betere bereikbaarheid van onze campuslocaties. Een invulling die voortvloeit uit het programma Fontys Vitaal, de strategische Duurzaamheidsagenda en de Mobiliteitsagenda’, vult Tanja Steenhorst (mobiliteitsadviseur bij dienst Huisvesting & Facilitaire zaken) aan.
Vaker thuiswerken
‘Niet alleen milieuvriendelijker reizen wordt gestimuleerd. Medewerkers kunnen er ook voor kiezen om vaker thuis te werken. Niet-reizen is immers soms beter voor je werk-privébalans en het scheelt uitstoot en fileleed’, zegt Kuster. ‘In het verleden was dit een moeilijk bespreekbaar onderwerp, thuiswerken en thuisonderwijs. Maar door corona zijn we ook de voordelen meer gaan ervaren en blijkt dit voor diverse werkzaamheden prima te kunnen’, vertelt ze.
Een meerderheid van de medewerkers, zowel docenten als niet-docenten, wil meer dan voorheen vanuit huis werken. Dit bleek uit een enquête die in het najaar van 2020 werd gehouden. Fontys heeft daarom meteen haar thuiswerkregeling aangepast, zodat aan deze behoefte kon worden voldaan. Medewerkers kunnen een thuiswerkset krijgen of hebben die zelfs al ontvangen. Je kunt een bureau, stoel, beeldscherm, toetsenbord en muis krijgen. Volgens haar is hierbij ook op duurzaamheid gelet. ‘Bij de aanschaf van de meubels en spullen, maar ook als je uit dienst gaat. De set kan dan door de medewerker overgenomen worden of de set wordt hergebruikt.’
Sterke samenwerking
Verschillende diensten van Fontys werkten samen om de nieuwe regelingen uit te rollen. Naast P&O en H&F leverde dienst IT haar bijdrage. ‘We hebben echt gebruikgemaakt van elkaars expertise’, vindt Kuster. ‘Daar waar dienst P&O vooral de arbeidsvoorwaardelijke zijde van het thuiswerken op het netvlies heeft, heeft dienst H&F de kennis in huis over mobiliteit, het kantoormeubilair en de logistieke processen.’
‘Voor Fontys zijn dit soort samenwerkingen nog vrij nieuw en we kunnen zeker nog het een en ander verbeteren in de toekomst’, vult Steenhorst aan. ‘Het declaratieproces van de reiskostenregeling is nog niet optimaal. We zijn als organisatie echt vooruitstrevend met de implementatie van zo’n regeling. Dat brengt hiccups en inzichten met zich mee, maar we doen het wel! Dat een andere onderwijsinstelling of een grote werkgever in Eindhoven vragen stelt hierover, betekent dat we samen goed bezig zijn en impact creëren qua duurzame bedrijfsvoering.’
Op Fontys.nl lees je meer over de duurzame bedrijfsvoering van Fontys. Medewerkers van Fontys vinden alle informatie over de nieuwe reiskosten- en thuiswerkregeling terug op portal Personeel & Organisatie en het Mobiliteitsportal.
Voeg commentaar toe