Samen werken aan een duurzaam Fontys

Groene wandeling als medicijn tegen stress

Wandelen in de natuur maakt gelukkig, onthaast en geeft rust. Ideaal voor studenten die veel stress ervaren. Vrijdag kunnen zij hun hart ophalen tijdens de eerste Walk & Talk in Tilburg.

Vrijdagmiddag 25 maart wordt de eerste van drie Walks & Talks gehouden in bosgebied de Oude Warande in Tilburg. Er is vrije in- en uitloop tussen 13.00 en 17.00 uur. De start van de wandeling is bij de parkeerplaats van hotel Auberge du Bonheur aan de Bredase weg 441. Aanmelden is niet nodig, maar wordt wel op prijs gesteld.

Een gezonde wandeling in de natuur is goed voor lichaam en geest. De frisse buitenlucht inspireert, activeert en daagt uit tot beweging. En toch maken jongeren maar weinig gebruik van dit ‘natuurlijke medicijn’ tegen somberte en stress. Tijd om daar verandering in te brengen.

De community Nature for Health wil het wandelen in de natuur weer tussen de oren van studenten krijgen. Met drie Walk & Talks in het groen hopen zij jongeren in verbinding met de natuur te brengen. Fontys Hogeschool Pedagogiek (FHP) sprong hierop in en leverde vier studenten die meedachten over het programma.

Studentenwelzijn 

Dat er onder studenten veel behoefte is aan dit soort initiatieven, daarvan is Aafke Baars overtuigd. De coach van FHP zag de afgelopen jaren het studentenwelzijn achteruit hollen door de impact van de coronapandemie.

 “Corona heeft ontzettend veel invloed gehad op het studentenwelzijn. De studententijd is sowieso al een uitdagende levensfase en de afgelopen jaren zijn de uitdagingen alleen maar groter geworden.” 

Studenten misten volgens Baars vooral de verbinding met elkaar. Dat heeft geleid tot veel mentale problemen. “Een goede focus op studentenwelzijn is nu belangrijker dan ooit. Daar is binnen de instituten van Fontys gelukkig veel aandacht voor. En met de NPO-gelden is er nu ook meer budget om zaken van de grond te krijgen.”

Met de Walk & Talks wordt een stap gezet om jongeren weer samen te brengen in een groene en inspirerende omgeving. Naast een gezonde wandeling in de natuur biedt de activiteit verschillende handvatten voor ontspanning. Zo is er vrijdagmiddag een dwarsfluitconcert, wordt er uitleg gegeven over de natuur en is er een stilte moment.

Ervaringsonderzoek

De vier Pedagogiekstudenten helpen Nature for Health met de programmaontwikkeling van de Walk & Talks, doen ervaringsonderzoek en evalueren de wandeling achteraf.

“Zij gaan in gesprek met deelnemers en toetsen welke werkvormen het beste passen bij deze doelgroep”, vertelt Paul van der Velden van Nature for Health. “Die informatie kunnen wij weer gebruiken om de Walk & Talks nog verder te ontwikkelen.” Een van de onderwerpen die aan bod komt bij de evaluatiegesprekken is het gebruik van de mobiele telefoon. Van der Velden: “Gebruiken wandelaars hun mobiele telefoon of niet? Gaan ze van screen time naar green time? En zo ja, waarom? Dat is interessant om te onderzoeken.”

Meer naar buiten

Volgens Baars kan de kennis die wordt opgedaan tijdens de Walk & Talks ook breder ingezet worden bij FHP. “Misschien kunnen we in het dagelijks leven wel vaker naar buiten met de studenten. Onderwijs hoeft niet altijd binnen vier muren plaats te vinden. En ook de voortgangsgesprekken kunnen prima in de natuur worden gehouden. Dat geeft meteen een heel andere beleving.”

Bron: Groene wandeling als medicijn tegen stress (fontys.nl)

Voeg commentaar toe