Samen werken aan een duurzaam Fontys

Blog CvB – aan het woord: Elphi Nelissen

Sinds ruim een halfjaar maak ik deel uit van het college van bestuur van Fontys. In die tijd ben ik naar schatting een keer of vijf op de campus Rachelsmolen geweest, de plek waar mijn werkkamer zich bevindt. Vanuit die kamer kijk ik uit op een bijzonder gebouw: het gloednieuwe R10. Sommigen spreken weinig eerbiedig van ‘het cruiseschip’, maar ik vind het een prachtig pand, al was het alleen maar omdat het echt ontzettend duurzaam (gebouwd) is.

Zonnepanelen, koude-warmte-opslag, houten gevelbekleding, driedubbel glas: het is slechts een greep uit de vele duurzame kenmerken van dit pand dat niet voor niets het energielabel A++++ draagt.

Als ik uit het raam van mijn werkkamer ga hangen, of – iets eenvoudiger misschien – als ik bij mijn collega Joep Houterman binnenloop, zie ik de overblijfselen van wat eens gebouw R1 was: een kolossaal, ondefinieerbaar en bijna kafkaësk gangenstelsel. Voor iedereen die hier ooit hopeloos verdwaalde, is het fijn dat ook hier een nieuw gebouw zal verrijzen. Een duurzaam gebouw, vanzelfsprekend. En het mooiste is nog wel dat R1 op volledig circulaire wijze gesloopt is.

Ik ben er trots op dat ik bij een instelling werk, die duurzaamheid en circulariteit zo hoog in het vaandel heeft staan.

Ik ben er trots op dat ik bij een instelling werk, die duurzaamheid en circulariteit zo hoog in het vaandel heeft staan.

Dat laatste blijkt natuurlijk ook uit het feit dat we dit thema – sustainabilty & circularity – in ons strategisch plan Fontys for Society hebben benoemd als een van de zes kennisthema’s voor multidisciplinair onderzoek. Ik vind dat persoonlijk ook echt een enorm goede zaak. Juist Fontys kan met het brede aanbod aan vakgebieden en opleidingen dit onderwerp écht verder brengen. Het is immers bij uitstek een zogenoemd wicked problem – een complex, interdisciplinair vraagstuk dat via diverse invalshoeken benaderd kan én moet worden. Als die invalshoeken de handen ineenslaan, en dat kunnen we bij Fontys als geen ander, dan kunnen we echt stappen zetten om het werkveld verder te brengen.

En als we dan dit o zo belangrijke onderwerp ook steeds meer verweven en vervlechten in ons onderwijs – wat voor alle vormen van onderzoek van belang én ons doel is – dan is dat natuurlijk helemaal ideaal. Maar voor nu: alles op alles zetten om dit kennisthema binnen maar vooral buiten Fontys op de kaart te zetten.

Fontys for sustainability, Fontys for society!  

Voeg commentaar toe