Terugblik Earth Day Event
Initiatiefnemer van dit event is het team aardrijkskundedocenten dat gezamenlijk optrok en het goede voorbeeld wilden geven aan hun studenten. Klimaatveranderingen raken het vakgebied aardrijkskunde als geen ander en ze nemen hun voorbeeldrol serieus. Daarom stelden ze een gevarieerd programma op dat inhoudelijk ging van mondiale vervuiling naar een documentaire over de kansen die afval biedt en de recycleproducten die ontwikkeld worden in India.
Alle studenten van de opleiding aardrijkskunde waren uitgenodigd om deel te nemen aan het event. Ook studenten van andere opleidingen waren welkom. Het event werd georganiseerd in samenwerking met de dienst H&F, penvoerder van de Fontysbrede duurzaamheidsagenda en aanjager van de verduurzaming van bedrijfsvoering, onderwijs en onderzoek binnen Fontys. Ook Groen Xtra, het leer- en ontwikkelbedrijf van de Tilburgse Diamantgroep, droeg hun steentje bij.
Jaarlijks terugkerend event
Reinout Heydra is blij met de grote opkomst: “Alleen het voortraject was al leuk. We raakten aan de praat met verschillende collega’s binnen Fontys en zo blijken veel mensen, docenten en dienstmedewerkers, al betrokken te zijn bij het thema duurzaamheid. We hebben meer raakvlakken dan we dachten!
“Dit event zagen we meer als een pilot. We waren oprecht benieuwd naar de opkomst en uitkomst ervan. Gezien het succes van dit event, zijn we van plan om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Het is mooi dat we elkaar kunnen inspireren, van elkaar kunnen leren en de samenwerking kunnen opzoeken binnen Fontys.”
Agnes Otten, duurzaamheidsadviseur bij Fontys, haakte ook FONS aan. “Nog voor de zomervakantie wordt er vanuit FONS een pilot gehouden op één van de campusterreinen door zwerfafvalgrijpers beschikbaar te stellen voor medewerkers en studenten. Ga bijvoorbeeld wandelen tijdens een BILA en maak er een ZWILA van, of neem een grijper mee in de pauze. Het geeft je een goed gevoel en is een kleine moeite!”
“Door zelf afval te prikken zie je pas wat er allemaal op straat ligt”
De Diamantgroep zorgt ervoor dat de stad Tilburg schoon, netjes en groen is. De Earth Day Cleanup sloot daar mooi bij aan en zo was de link snel gelegd. Chantal van Raak is omgevingsmanager voor GroenXtra, onderdeel van de Diamantgroep, en ook zij is enthousiast over de Earth Day Cleanup. “Wij maken ons er hard voor om gedragsverandering tot stand te brengen zodat mensen hun afval niet meer op de grond gooien. Door zelf aan de slag te gaan met afvalprikken zie je pas hoeveel afval er echt op de grond ligt. Dat zet mensen aan het denken!”
Reinout Heydra vult aan: “Afvalprikken blijkt niet alleen heel nuttig te zijn, maar het is ook heel leuk om te doen. Je bent samen aan de slag, ziet direct resultaat van wat je doet en de buitenlucht geeft ook nog eens positieve energie. De berg afval die we verzamelden was daarnaast ook een ontzettende eyeopener. Drie lege blikjes naast elkaar maken misschien niet zoveel indruk, maar gooi al het opgehaalde zwerfafval eens op een hoop, dan zie je de grootsheid ervan. Op deze manier realiseer je je dat jijzelf een onderdeel bent van de oplossing.”
Agnes Otten: “Ik hoop dat studenten meer bewustzijn hebben gekregen om afval niet op straat te gooien, maar in de prullenbak te doen. Het zou mooi zijn als ze hun ervaring delen met vrienden en medestudenten, zodat ook hun afval in de afvalbakken belandt. Ik vind het belangrijk om hier aandacht voor te vragen, omdat er op deze manier minder plastic in de rivieren en zeeën terechtkomt.”
Leerzaam en goed georganiseerd
Wat de studenten er zelf van vonden? Hun reactie is dat het event leerzaam en goed georganiseerd is. Reinout: “Hopelijk hebben we hen hiermee geïnspireerd om later ook soortgelijke events te organiseren voor hun studenten. Hoe mooi is het als je studenten buiten kunt laten leren?”
Er is binnen Fontys bewuste aandacht voor afvalinzameling. Houdt Fontys for Sustainability in de gaten voor meer artikelen over afvalscheiding en – inzameling!
Voeg commentaar toe